ظروف آشپزخانه

شیشه پیرکس چیست؟

ظروف پیرکس چیست

شیشه پیرکس چیست؟

پیرکس (Pyrex) نام تجاری نوع مشخصی از شیشه است که در واقع به نام صنعتی شیشه ی بوروسیلیکات شناخته می شود. مواد تشکیل دهنده شیشه ی بوروسیلیکات شن یا همان سیلیکا به همراه اکسید بارون می باشد. اکسید بارون یا به طور مختصر “بورو” دارای ضریب انبساط حرارتی (COE) بسیار کمی می باشد و همین امر باعث می شود شیشه پیرکس بر خلاف انتظارات ما از سایر شیشه ها در مقابل شوک های حرارتی مقاومت خوبی از خود نشان دهد. با این تعاریف می توان انتظار داشت هر چقدر ضریب انبساط حرارتی (COE) کمتر باشد، شیشه ی بوروسیلیکات دارای مقاومت حرارتی بیش تری بوده و در نتیجه از کیفیت مطلوب تری برخوردار است.

از سال ۱۹۸۰ میلادی شرکت پیرکس ترکیبی از جوش شیرین و آهک را به فرمول شیشه ی بوروسیلیکات اضافه کردد که باعث افزایش ضریب انبساط حرارتی شد. اما با وجود افزایش COE باز هم شیشه ی تولید شده توسط شرکت پیرکس در برابر حرارات مقاوم بود و به همین دلیل امروزه طیف گسترده ای از شیشه های مقاوم در برابر حرارت با نام تجاری پیرکس شناخته می شوند.

شوک حرارتی چیست؟

تعریف ساده شوک حرارتی برای شیشه این است که دمای شیشه به شدت افزایش پیدا می کند. در نتیجه این امر باعث ایجاد ترک هایی روی سطح شیشه شده و حتی در مواردی باعث شکستن و انفجار جزیی بخش هایی از شیشه می شود. لازم به ذکر است که این شوک حرارتی می تواند بر اثر گرم و سرد کردن پی در پی شیشه نیز رخ دهد. اثرات این شوک حرارتی برای انواع شیشه ها با فرمول های مختلف متفاوت است.

ممکن است دانستن این موضوع برای شما جالب باشد که در حال حاضر بیش از صد ها فرمول برای تولید انبوه شیشه در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد.

تاریخچه ظروف پیرکس

ایده ی تولید شیشه و ظروف پیرکس توسط همسر یک دانشمند شیشه ساز مطرح شد. او که از شکسته شدن همیشگی کاسه ی سوپ شیشه ای شکایت داشت، و از طرفی به مقاومت قابل قبول شیشه های ساخته شده توسط همسرش برای چراغ های علامت راه آهن آگاه بود، بار ها از همسر خود خواست که ظرفی شیشه ای تهیه کند تا او بتواند از آن در آشپزخانه و امور آشپزی استفاده نماید. سر انجام دانشمند شیشه ساز تسلیم شد و این گونه بود که شیشه ی پیرکس برای اولین بار تولید شد. دو سال بعد اولین سفارش انبوه برای شیشه ی پیرکس توسط فروشگاه عمومی شهر بوستون واقع در ایالت ماساچوست ارائه شد. از آن زمان به بعد عصر شکوفایی پیرکس آغاز و آوازه آن در سرتاسر جهان طنین انداز شد.

 

انواع ظروف پیرکس

در سال ۱۹۱۵ آشپزان با تجربه به همراه همکاران تازه کار خود به محصولاتی از جنس شیشه پیرکس دست یافتند. باید گفت که در ابتدا استفاده از پیرکس به ظروف پخت کیک محدود بود. با این حال نسل های مختلف از آشپزان به دلیل قیمت مناسب، دوام و ماندگاری، مقاومت در برابر بو و لکه، مناسب بودن برای پخت، سرو و ذخیره سازی به این نوع شیشه علاقه داشتند. به مرور زمان این نوع شیشه دوست داشتنی در تولید سایر ظروف آشپزخانه مورد استفاده قرار گرفت.

امروز تمام ظروف آشپزخانه نظیر قابلمه پیرکس، ماهیتابه پیرکس ، ظروف فر و مایکروویو پیرکس ، ابزار آشپزی پیرکس و سایر ظروف آشپزخانه و پذیرایی از جنس پیرکس موجود می باشند و استفاده از آن ها می تواند آشپزی را آسان تر نماید. طبق آمار در ایالات متحده بیش از ۸۰ درصد خانواده ها از ظروف پیرکس استفاده می کنند. جالب تر از آن این است که بخشی از این ظروف از نسل های قبل به آن ها رسیده است که واقعا نشان دهنده مقاومت و کارایی این ظروف می باشد.

فرق بین پیرکس و شیشه چیست؟

  • پیرکس در مقابل شوک های حرارتی مقاوم است اما شیشه دچار ترک و شکستگی می شود.
  • از پیرکس در مصارف و وسایل آزمایشگاهی، پختن غذا در فر و مایکروویو، ظروف نگهداری مواد غذایی و … استفاده می شود.
  • پیرکس ۴ تا ۶ برابر محکم تر و سخت تر از شیشه های معمولی می باشد.
  • در حالی که شیشه ی معمولی برای تغییرات ناگهانی دما مناسب نیست، اما پیرکس می تواند این نوع تغییرات ناگهانی را تحمل نماید.

 

پختن غذا در ظروف پیرکس

با وجود این که ظروف پیرکس در مقابل شوک های حرارتی و تغییرات ناگهانی دما مقاوم است، اما به شدت توصیه می شود که از قرار دادن آن روی شعله ی مستقیم آتش خودداری شود. برای پختن غذا در ظروف پیرکس بهتر است از فر و مایکروویو استفاده شود و در صورت بهره گیری از اجاق گاز، استفاده از شعله پخش کن ضروری می باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *